Så funkar mustningen

När du vill musta dina äpplen hos oss finns det flera alternativ. Du kan musta på drop-in, boka en mustning, eller låta musteriet komma hem till dig.

Så funkar drop-in

Drop-in är bäst om du har en lite mindre mängd frukt; mellan 10 - 40 kg. Du lämnar frukten till oss på en marknad eller liknande och får med dig must hem. Vi pastöriserar inte drycken på marknader eftersom den proceduren tar några timmar. Men den så kallade råmusten håller 4 - 5 dagar i kylskåp. Det går också bra att frysa musten för att avnjuta den senare! Det vanligaste är att folk har med sig äpplen till mustning. Päron går som sagt också bra att musta men på en marknad blandar jag ihop alla kunders frukt och därför blir det svårt att ta emot det under en marknadsdag. Kommer du med päron måste jag pressa dem allra sist på en marknadsdag så att de som har lämnat in äpplen inte får päronmust!! Här under ser du vilka ställen vi besöker med drop-in i år. Välkommen!

Så funkar bokning

Bokning är bäst om du har lite mer frukt, men inte tillräckligt för att vi ska komma hem till dig; från 40 kg och uppåt. När du bokar en mustning så får du musten från din egen frukt. Du lämnar in frukten senast kvällen innan och kommer sedan tillbaka på eftermiddagen/kvällen under mustningsdatumet för att hämta den färdiga musten. Du kan välja råmust eller pastöriserad dryck. Råmusten kan du ta hem i egna dunkar/hinkar eller också köper du förpackning av mig. Det jag kan erbjuda är 1-liters plastflaskor (som går bra att frysa) eller 5-liters hinkar. Vill du ha drycken pastöriserad tappar jag den på 3-liters Bag-in-box.

Se tider och boka

Så funkar hembesök

Om du har större mängder frukt, eller om ni är flera som går ihop, kan vi komma hem till er och musta frukten. Ni kan både få musten pastöriserad, eller råmust (opastöriserad). Om ni är flera som går ihop för att musta kan vi självklart hålla frukten isär så ni får must från er egen frukt (förutsatt att mängden frukt inte är för liten). Varför inte gå ihop med kollegorna, grannarna, eller vännerna? Om ni vill boka in ett hembesök ringer ni till Sara (i god tid innan ni önskar musta) på nummer 073 045 38 35.

Priser 2020

Vid inlämning av äpplen.

Råmust
egen (väl rengjord) hink/dunk 18 kr/l
plastflaska 1 l 30 kr
hink 5 l 88 kr
Pastöriserad must
Behövs minst 20 liter (ca 40 kg)
bag-in-box 3 l 90 kr
bag-in-box (endast påse) 3 l 80 kr

Bidrag från EU

I slutet av 2017 fick vi besked att vår ansökan om investeringsbidrag inom ramen för landsbygdsprogrammet har beviljats! Syftet med investeringen är att öka kapaciteten i det befintliga musteriet samt förbättra arbetsmiljön för de anställda genom att minska antalet tunga lyft.