Så funkar mustningen

Så funkar drop-in

Drop-in är bäst om du har en lite mindre mängd frukt; mellan 10 - 40 kg. Du lämnar frukten till oss på en marknad eller liknande och får med dig must hem. Vi pastöriserar inte drycken på marknader eftersom den proceduren tar några timmar. Men den så kallade råmusten håller 4 - 5 dagar i kylskåp. Det går också bra att frysa musten för att avnjuta den senare! Det bästa är att du har med dig äpplen till drop-in mustning. Päron går som sagt också bra att musta men på en marknad blandar vi ihop alla kunders frukt och därför blir det svårt att ta emot päron under en marknadsdag. Här under ser du vilka ställen vi besöker med drop-in i år. Välkommen!

Så funkar bokning

Bokning är bäst om du har lite mer frukt, från 40 kg och uppåt. Vi kan musta en laddning som är mindre än 40 kg men då kan du inte få den pastöriserad (doppvärmaren når inte ner i musten)! När du bokar en mustning så får du alltid must från din egen frukt. Du lämnar in frukten senast kvällen innan och kommer sedan tillbaka på eftermiddagen/kvällen under mustningsdatumet för att hämta den färdiga musten. Du kan välja råmust eller pastöriserad dryck. Råmusten kan du ta hem i egna dunkar/hinkar eller också köper du förpackning av mig. Det jag kan erbjuda är 1-liters plastflaskor (som går bra att frysa) eller 5-liters hinkar. Vill du ha drycken pastöriserad tappar jag den på 3-liters Bag-in-box. Pastöriserad must håller minst ett år i rumstemperatur.

Se tider och boka

Bra att veta

Priser 2021

Vid inlämning av äpplen.

Råmust
egen (väl rengjord) hink/dunk 18 kr/l
plastflaska 1 l 30 kr
hink 5 l 88 kr
Pastöriserad must
Behövs minst 20 liter (ca 40 kg)
bag-in-box 3 l 90 kr
bag-in-box (endast påse) 3 l 85 kr

Bidrag från EU

I slutet av 2017 fick vi besked att vår ansökan om investeringsbidrag inom ramen för landsbygdsprogrammet har beviljats! Syftet med investeringen är att öka kapaciteten i det befintliga musteriet samt förbättra arbetsmiljön för de anställda genom att minska antalet tunga lyft.